tiistai 5. heinäkuuta 2016

Kirjastoretki: Maikkulan lähikirjasto

Eilen oli harmaa ja mälsä keli ja kaikinpuolin tyhmää. Joten keksittiin lähteä autoilemaan! Muistin, ettei olla pitkään aikaan (reiluun kahteen kuukauteen!) käyty uudessa jännässä kirjastossa. Joten tehtiin rengasreitti: ensin minun kodin kautta, sitten Maikkulan kirjastoon ja sitten vielä koirapuistoon veljesten kanssa (siitä juttua myöhemmin).

Maikkulan kirjasto on itsepalvelukirjasto, joten esimerkiksi nyt, 4.-17.7. kirjaston henkilökunta on kesälomilla ja kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja salanumerolla, jonka saa kirjastosta. Sama salanumero toimii myös Outi-kirjastojen nettisivulla. Sen avulla voi esimerkiksi tarkistaa omien lainojensa ja varaustensa tilanteen, uusia lainoja ja tehdä varauksia. Opastusta tähän saa kirjastoista.

Maikkulan kirjasto on myös yksi niistä kirjastoista, joihin saa pienet ja suuremmatkin hyvinkäyttäytyvät koirat tulla omistajan mukana. Tällä kertaa oli kurakeli ja huono fiilis itsellä, joten koirat jäi autoon hengaamaan isännän kanssa. Mutta sekä Hukka että Miska ovat vierailleet tässä kirjastossa, kertoneet kirjastoihmisille että ihania ollaan ja käyttäytyneet siivosti. Paitsi Miska, jonka mielestä oli sikatylsää viimeksi, joten se päästi ilmoille järkyttävän mölinän! Siitä hyvästä se marssitettiin pihalle mölisemään loput siellä. Mokoma apina.
Poikkimaantien remontin takia Maikkulaan ei tällä hetkellä pääse Kaukovainiolta näppärästi pyöräteitä pitkin, joten siellä ei ole tullut käytyä remontin alkamisen jälkeen. Tällä kertaa saatiin autokyyti.

Maikkulan kirjasto on pieni mutta avara kirjasto, jonka hyllyjärjestys noudattaa omasta mielestään yleistä kirjastoluokitusjärjestelmää, mutta kuten kaikissa kirjastoissa, myös täällä on ihan oma twistinsä, jota en nyt ihan kyllä hoksannut. Lasten ja nuorten kirjat on ihan lähekkäin, aakkoset pomppivat hassusti, eikä aikuisten kaunokirjallisuutta ole järjestelty genrejen mukaan, mikä yleisesti ottaen on järkevää.

Maikkulan kirjaston uutuus-hylly

Maikkulan kirjaston palautetut aikuisten kirjat

Koska Maikkulan kirjasto on niin pieni, sieltä löytää just esimerkiksi uutuudet, palautetut, varaukset ja sarjakuvat näppärästi. Lisäksi kirjastossa on asiakaskäyttöön tietokoneita, joilla käyttöaika on 15 minuuttia. En tarkistanut ovatko käytössä myös itsepalveluaikana, mutta epäilen etteivät ole. Minusta järkevämpääkin niin.
Palautusautomaatteja on yksi, lainausautomaatteja samoin. Jos kirjaa ei saa palautettua, sen voi laittaa myös vieressä olevaan lukittuun laatikkoon, mutta silloin on otettava huomioon, ettei sitä palauteta ennen kuin kirjaston henkilökunnan tullessa töihin seuraavan kerran.

Maikkulan kirjaston lehtisali

Eihän se nyt oikeasti mikään varsinainen lehtisali ole, mutta onhan noin isoille pöydille kiva levittää sanomalehti ja lukea siinä rauhassa. En tiedä kuinka paljon tuolla tilalla on käyttöä pienessä kirjastossa, mutta ilmeisesti ainakin jonkin verran. Muutenkin Maikkulan kirjastossa on lukutilaa kiitettävästi. Joissain lähikirjastoissa kun tuntuu olevan toiveena lähinnä, että ihmiset eivät jäisi paikalle lukemaan. Kiva tämmöinen vaihtelu!

Maikkulan kirjaston kortinlukulaite

Maikkulan kirjastoon on tosiaan myös pääsy kirjastokortilla itsepalveluaikana, ja sisäänpääsy oli yllättävän helppoa! Olin varautunut vaikeampaan. Laitteelle käytännössä näytettiin kortissa olevaa viivakoodia ja naputeltiin pyydettäessä se salanumero. Ja sitten- kas vain! Ovet aukeaa! Tai no, lukko avautui ja sitten sai survoa oven auki.
Omatoimiaikana kirjaston sisäänpääsy on vain kauppakäytävän kautta, eli sisäänkäynti ovesta, jossa lukee Sale ja Apteekki. Tämä on vähän hämäävää, mutta keksin sen kuitenkin ihan itse. Palveluaikoina tietenkin pääsee myös kirjaston omasta ovesta ja ilmeisesti myös monitoimitalon ovesta.

Kokonaisuudessaan Maikkulan lähikirjasto on mukava pieni kirjasto omine persoonallisine vinkeineen. Tuo itsepalvelupuoli on erityisen kiva, niin ei tule sitä tyhmää parin viikon kesätaukoa, jonka aikana itse just haluaisi käydä kirjastossa hakemassa luettavaa.

1 kommentti:

  1. Kesälukumaratonpäivä lähestyy! Postausten linkitys-artikkeli on jo julkaistu https://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2016/07/blogistanian-lukumaraton-2016.html. Tervetuloa mukaan ja mahtavaa maratonia!

    VastaaPoista