maanantai 4. maaliskuuta 2013

Fiksut ja järkevät

Olen pohtinut älykkyyttä, fiksuutta ja viisautta. Mitä eroa niillä on, ja millainen on älykäs, fiksu tai viisas ihminen?

Tekeekö se ihmisestä älykkään, että se tietää kaikenlaista? Siis kaikkea maan ja taivaan väliltä, ei välttämättä edes kovin käyttökelpoista tietoa?
Vai onko se viisautta? Mitä sitten on fiksuus?

Kun koira tekee jotain hienosti, tottelee ja toimii annettujen ohjeiden mukaan, kehun sitä että fiksu tyttö tai fiksu poika. Onko fiksu ihminen siis sellainen joka toimii annettujen sääntöjen, ohjeiden ja lakien puitteissa? Fiksu ihminen ei riko lakia ja kantaa kortensa kekoon, niin sanotusti. Fiksun ihmisen ei välttämättä pidä olla korkeasti koulutettu tai työskennellä hienossa hyvinpalkatussa työssä. Riittää että toimii järkevästi.

Ja entäs sitten järkevä? En edes ajatellut koko termiä ennen kuin sen tuohon kirjoitin. Järkevästä tulee lähinnä mieleen, että on jalat maassa. Ei hätkyile ja elele pilvilinnoissa.

Toisaalta, järkevä ei välttämättä ole fiksu, mutta fiksu on järkevä. Vai onko?

Ja mikä tekee viisaan ihmisen? Viisas taitaa tietää jostain tietystä asiasta kaiken tietämisen arvoisen, mutta on sitten toisilta osin ihan hukassa. Voisko olla sellainen määre viisaalle?
Ovatko esimerkiksi autistit viisaita? Autistille on täysin mahdollista tietää esimerkiksi helikoptereista, puutarhanhoidosta, dinosauruksista tai tähtitieteestä kaikki mahdollinen. Asiaan voi suhtautua täysin fanaattisesti, siitä voi etsiä tietoa ja siitä voisi puhua 24 tuntia vuorokaudessa. Ja sitten on tietyt elämän osa-alueet joilla se tähtitieteen professoriksi itsensä lukenut autisti onkin ihan pihalla.

Eli onko älykäs ja viisas sitten sama asia? Vai eri asia. Jos älykäs tietää sitä sun tätä, ja viisas yhdestä asiasta kaiken. Tai toisinpäin.

Ja mihinköhän kategoriaan minä sijoittuisin, kun imen tietoa kuin sieni ja voin täysin odottamatta esimerkiksi ilmoittaa, että Ulan Bator on Mongolian pääkaupunki, mango kypsyy huoneenlämmössä noin viidessä päivässä (ja muovipussi edesauttaa kypsymistä) tai että se ei ole siperiantiikeri, joka on valkoinen, vaan bengalintiikeri. Eivätkä nekään ole kaikki valkoisia.

Vai voiko ihminen ylipäänsä kuulua vain yhteen kategoriaan. Onko nämä kategoriat enemmän sellaisia suuntaa-antavia, häilyviä tai abstrakteja. Vai keksinkö minä tämän kaiken taas omasta päästäni?

Nyt minä olen jo sen verran sekaisin, että taidan keräillä laumani ja lähteä katsastamaan mitä metsästä löytyy näin kauniina kevätpäivänä. (Ja joku toinen päivä voin pohdiskella sitä, missä kohtaa vuotta talvi muuttuu kevääksi, kevät kesäksi, kesä syksyksi ja koska se talvi taas alkaakaan.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti