torstai 4. heinäkuuta 2013

Metsän poika tahdon olla - Aleksis Kiven tarina

Maijaliisa Dieckmann: Metsän poika tahdon olla - Aleksis Kiven tarina

 Aleksi Stenvall on Palojoen kylän räätälin poika. Hän on innokas kuuntelemaan ja keksimään tarinoita ja viihtyy metsässä tarkkailemassa eläimiä. Aleksi on sen verran teräväpäinen, että lähtee kouluun oppia saamaan. Kiertokoulun jälkeen hän pääseekin ankaran koulumestarin yksityisoppilaaksi voidakseen jatkaa opintietä Helsingissä.
 Kertomisen ja kirjoittamisen into teki Aleksista kirjailijan, ja Aleksis Kivi, niinkuin hänen kirjailijanimensä kuuluu, on nykyään Suomen kansalliskirjailija.
 Maijaliisa Dieckmann kertoo historiallisen lastenromaanin muodossa erityisesti Aleksis Kiven lapsuudesta. Hän kuvailee elävästi entisajan elämää ja tutustuttaa lukijan kirjan päätteeksi Kiven tunnetuimpiin teoksiin, mm. Seitsemään veljekseen.
 (Takakansi)

Lainasin kirjan kirjastosta ajatuksella "luen sitten joskus, jos jaksan- tuskin jaksan". Onneksi viitsin avata kirjan, oli ihan mahtava! Kirjailija kuvaa oikeasti elävästi entisajan elämää, ja onnistuu luomaan todenmukaisen kuvan Kiven lapsuudenaikaisista leikeistä ja tapahtumista. Kirjassa kerrottiin Aleksin tarinaa seitsenvuotiaasta neljääntoista vuoteen asti. Silloin Aleksin lapsuus on jo ohi, ja häntä pidetään nuorena miehenä. Omasta mielestään Aleksi on nuorimies jo kaksitoistavuotiaana lähtiessään opintielle Helsinkiin.
Kirjan viimeisessä luvussa kerrotaan Aleksin myöhemmistä vaiheista, kirjojen, runojen ja näytelmien julkaisemisesta ja Seitsemän veljeksen saamasta surkeasta vastaanotosta.
 Viimeiset sanansa Aleksis Kivi lausui kuolinvuoteellaan veljenlapsilleen: "minä elän".

Kun kummityttö kasvaa vielä pari vuotta, alan ostaa näitä Dieckmannin lastenkirjoja, jotta tyttökin saa tutustua kansalliskirjailijan lapsuusvuosiin. Dieckmannilta on ilmestynyt myös muita vastaavia teoksia, kuten Satujen kuningas - Sakari Topeliuksen tarina ja Braillen kirjoituksen (sokeain pistekirjoituksen) kehittäjän Louis Braillen tarinan Väläys pimeässä.

 Ja itse asiassa, taidan etsiä käsiini Nummisuutarit ja Seitsemän veljestä, jotta pääsen ihailemaan Kiven tuotantoa.

Tässä teille vielä Aleksis Kiven kirjoittama, Runebergin Maamme- laulun innoittamana syntynyt runo Suomenmaa

Maa kunnasten ja laaksojen,
mi on tuo kaunoinen?
Tuo hohteess' kesäpäivien,
tuo loisteess' pohjan tulien,
tää talven, suven ihana,
mi ompi soma maa?

Siell' tuhansissa järvissä
yön tähdet kimmeltää.
Ja kanteleitten pauhina
siell' kaikuu ympär kallioi.
Ja kultanummen hongat soi.
Se ompi Suomen maa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti