sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kirjastoretki: Kaukovainion lähikirjasto

Kävin "tutustumassa" Kaukovainion lähikirjastoon. Lainausmerkit siksi, kun eihän tämä mitään varsinaista tutustumista ole, tutuin mahdollinen kirjasto Oulussa! Asun itse Kaukovainiolla ja koulu on Kaukovainiolla, joten siellä on tullut käytyä niin koulun kanssa kuin vapaa-ajallakin useammin kuin jaksan laskea.
Niin, ja olenhan minä ollut siellä monta kertaa myös lukukoira- Miskan kanssa!


Taisin käydä kyllä Kaukovainion kirjastossa jo ennen remonttiakin, mutten muista millainen se oli. Nyt se on kuitenkin remontoitu, remontti valmistui vuonna 2012, eli kolme vuotta sitten. Nykyään kirjasto sijaitsee Hiirihaukkatalossa (oikeesti, ihan järjetön nimi), jossa on myös Kaukovainion koulu. Kirjastosta johtaa ovi suoraan Kaukovainion koulun kirjastoon, ja se näkyy - ja kuuluu - myös kirjastossa ajoittain. Lasiovi ei vaimenna juurikaan ääniä, ja myös koulun toisesta kerroksesta on ikkuna kirjastoon, ja lapsista on hauskaa meluta koulun puolella ja huudella kirjastoon.

Opasteet kadulta


Koitin katsella kylttejä ja opasteita kirjastoon, mutta tämä on ainoa. Toisaalta tuo on niin suuri ja räikeä teksti, että se erottuu. Ja rakennus on niin, että tuo teksti näkyy tielle, etenkin lehdettömänä aikana. Ja kesäisin kirjasto on kiinni, joten sinänsä... väliäkö hällä.
Noin henkilökohtaisesti ajattelen, että tuo on aivan järjettömän ruma ja tökerö teksti. Rakennus on modernin harmaa levyjä ja lasia, ja sitten tuommoinen kamala punainen teksti. Yöh.

Jos tuohon asti selviää, saa olla aika tomppeli, jos ei kirjastoa löydä. En minä toki osoittele, kyllä sellaisiakin tomppeleita varmasti on.Ovissa on tietenkin hirveä läjä tiedotteita erilaisista tapahtumista ja aukioloajoista yms. En ole ihan varma, jaksaako kukaan lukea kaikkia tiedotteita, mutta toisaalta ne on simppeleitä ja selkeitä, ja asia käy selväksi.


Kirjaston eteisessä on kirjanvaihtokärry, eli kärry joka toimii periaatteella "tuo ja vie ilmaiseksi", sieltä tekee joskus tosi kivoja löytöjä!
Sisällä kirjastossa osastot on jaettu... enemmä tai vähemmän selkeästi. Heti ovella on ns. uutuushylly, korkea nelireunainen hylly jossa on uutuusteoksia. Lehtihyllyt on ikkunan vieressä, näkyvät ikkunastakin. Niiden vieressä on jostain syystä yksi hyllyllinen aikuisten romaaneja (sota, erä, scifi- ja fantasia, runot muistaakseni myös). Sitten onkin pari hyllyä aikuisten tietokirjoja, jotka muuttuvat lasten tietokirjoiksi, ja sitten ensin aikuisten ja sitten lasten tänään palautettuihin, lasten satuihin ja toisella puolella viimeistä hyllyä myös lasten kuvakirjoihin.
Kuvakirjojen jälkeen on ympyrän muotoinen lasten kirjahylly, sisäpuolella ympyrää helppolukuiset, lukemaan oppineiden, tavutetut yms. kirjat, ja ulkopuolella aiheen mukaan järjestetyt nuorten kirjat. Eli scifi ja fantasia, seikkailu, kauhu ja jännitys, harrastukset, eläimet... Ja olikohan vielä jotakin muuta.
Pyöreän hyllyn takana on vielä seinää vasten yksi hylly nuorten aikuisten kirjoja aakkosjärjestyksessä. Lasten ja nuorten puolella on myös löhöpaikka nuorisoa varten, pyöreä pöytä ja kaksi tietokonetta nuoria varten. Myös oma lainausautomaatti ja pitkä sohva leikkipaikkoineen löytyy lanu-puolelta. Lasten ja nuorten sarjakuville, dvd- elokuville ja cd- levyille on oma pieni hyllynsä.
Aikuisten kaunokirjallisuus löytyy pitkältä seinältä, aakkosjärjestyksessä kuinkas muutenkaan.

Pääsääntöisesti voi sanoa, että tietokirjallisuuden tunnistaa matalista hyllyistä, kun taas kaunokirjallisuus (ja musiikki) on korkeissa hyllyissä.

Lainausautomaatteja on kaksi, toinen ulko-oven vieressä ja toinen lasten ja nuorten puolella. Palautusautomaatteja on vain yksi, hassusti vähän nurkan takana asiakaspalvelupisteen vieressä.


Vaikka Kaukovainion kirjasto näin kuvattuna kuulostaa varsin sekavalta, se on oikeasti aika selkeä. Hyllyjen päissä on selkeät opasteet, jotka kertovat mitä mistäkin hyllystä löytyy. Tosin sehän on sitten asiakkaan vastuulla osata päätellä mitä sisältyy mihinkin hyllyluokkaan tai vaihtoehtoisesti osata mennä kysymään tietokoneelta tai kirjastonhoitajalta mitä mikäkin juttu tarkoittaa ja mistä löytää mitäkin.

Kaukovainion kirjasto on myös liikuntarajoitteisille sopiva, ovissa on aukaisupainikkeet, kirjastoon johtaa ramppi ja wc on inva-wc.


Noin henkilökohtaisesti sanoisin että kyllä siihen on syynsä, että minä tykkään juuri Kaukovainion kirjastosta niin paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti