torstai 1. lokakuuta 2015

Viisivuotissuunnitelma

Juttelin siskon kanssa tuossa toissapäivänä ja mietittiin mitä elämältä halutaan. Tai no, mietittiin mitä sisko haluaa. Joskus on yllättävän vaikea keksiä itse mistä sitä loppujen lopuksi haaveilee, etenkin jos on masentunut tai ahdistunut.
Suurisuuntaiset haaveet mulla on selvillä.


 •  Haluan valmistua. Tätä koulua on nyt tahkottu aivan riittävän kauan, haluan paperit ja todistuksen siitä että osaan, jaksan ja pystyn hankkimaan itselleni ammatin.
 •  Haluan töihin. Rakastan kirjastoissa hengailua, ja ihan rehellisesti sanottuna, rakastan myös kirjojen ja leffojen yms. hyllyttämistä. Sanokaa vain sekopääksi, mutta minä pidän siitä. Rakastan sitä, kun saan laittaa kirjat aakkosjärjestykseen ja hyllyrivi on hetken suora ja tasainen. (Teen sitä itse asiassa kirjastoissa ihan vapaa-ajallakin, suorin hyllyrivejä ja laitan kirjoja oikeisiin kohtiin...)
 • Haluan tehdä lukukoiran ohjaajan hommia, lukukoirahommia yhdessä bretonipoikani Miskan kanssa.
 • Haluan hankkia kolmannen koiran, jonka voin kouluttaa pennusta asti luku- ja kaverikoiraksi.
 • Haluan tienata rahaa. Raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta se tuo turvaa.

Siinä ne sellaiset suuret haaveet. Onhan toki pienempiäkin haaveita. Haluan suorittaa Pihka- merkin. Haluan päästä yöksi metsään koirien kanssa. Haluan oppia rentoutumaan, joogaamaan, juoksemaan viisi kilometriä... Haluan oppia olemaan sekoamatta vähän väliä.

Mutta vaikka nuo kaikki kohdat voisikin lisätä suureen viisivuotissuunnitelmaan, sinne merkitsin kuitenkin eri asioita. Viisivuotissuunitelma sisältää lähinnä monta Kovaa Koota.

 • Kamera. Opettelen käyttämään kameraa kunnolla, hankin siihen lisää objektiiveja ja tutustun tekniikkaan ja muuhun.
 • Kuvankäsittely. Käytännössä siis tarkoittaa että hankin Photoshop Elementsin (sitä opeteltiin käyttämään koulussa yhdellä kurssilla) ja opettelen käyttämään sitä oikeasti.
 • Koulutus, lähinnä koirien, mahdollisesti myös muiden eläinten (esimerkiksi kissat, jyrsijät ja hevoset kiinnostaa, mahdollisesti myös linnut). Aiempaan postaukseen viitaten tämä tarkoittaa käytännössä naksutinkoulutusta ja sen tapaista.
 • Kirjallisuus. Liittyy pitkälti opiskelemaani alaan, kattaa kirjallisuuden alan uutiset ja kirjailijajutut ja haastattelut ja muut sen semmoiset. Haluan olla perillä siitä mitä alalla tapahtuu. Tähän liittyy myös kirjastot. Tämä ei oikeastaan ole mikään opeteltava taito, vaan asia johon haluan perehtyä tarkemmin. Kirjallisuus on paljon muutakin kuin kirjojen lukemista, niin palkitsevaa ja mukavaa kuin se onkin.
 • Kirjoittaminen. Kuinka yllättävää, lokakuussa on jälleen NaNoWriMo, eli National Novel Writing Month, jolloin ihmiset ympäri maailmaa linnoittautuvat tietokoneidensa, paperipinkkojensa, kirjoituskoneiden ja mustikanvarpujen kanssa työstämään 50 000 sanaista tekstiä. Itse en tänä vuonna osallistu, koska en ole ehtinyt miettiä asiaa sen enempää, mutta aion alkaa kehittämään itseäni kirjoittamisessa muuten. Novelleja, tarinoita, blogimerkintöjä (ei kuulemma koulutöitä, niissä pyrin muutenkin liialliseen perfektionismiin).
 • Kakkujen teko ja koristelu. Täytekakkuja, juustokakkuja, kuivakakkuja... Kakut on hyviä, ja minä tahdon oppia tekemään niitä. Ja jos kerran tekee kakkuja, pitää niitä myös koristella. Koristeleminen näyttää hurjan hienolta.
 • Kasvisruoka. Liharuokaa syödään aivan liikaa, ja kasvisruoka olisi terveellisempi ja kevyempi vaihtoehto. Semmoinen hyvä ja maistuva kasvisruoka olisi niinkuin tähtäimessä. Edes pari sellasta kasvisruokaa jotka onnistuu varmasti. Ei minusta ole liikaa vaadittu!
 • Kuntoilu. Haluaisin saada kuntoilusta osan arkea. Sellaista tavallista normaalia kuntoilua. Lenkkeilyä, lihaskuntoliikkeitä, ehkä jopa jossain jumpassa käymistä. Mieluiten toki kävisin tallilla ja lenkkeilisin koirien kanssa. Lumikengät talveksi.
 • Käsityöt. Tiedättehän, ompeleminen, kutominen, virkkaaminen... kaikki se semmoinen mistä syntyy käsityön tuloksena jotakin. Mielellään käyttökelpoista. Jos oikein muistan, en ole ikinä saanut edes sukka- tai lapasparia tehtyä ihan itse. Kerta se olisi ensimmäinenkin.
 • Kielet. Ottaa päähän, kun olen päästänyt esimerkiksi ruotsinkielen taidon ruostumaan niin perinpohjin. Samoin saksa. Englantia luen, puhun, kuuntelen ja ymmärrän sujuvasti, samoin toki suomea, mutta haluan saada myös muut kielet taas haltuun. Tietää blogien ja kirjojen lukemista vierailla kielillä!

Mie sanoisin, että onhan tuossa. Onneksi on viisi vuotta aikaa toteuttaa, otetaan päivityksiä aika-ajoin ja katsotaan vuonna 2020, olenko kehittynyt yhtään kuvankäsittelyn, kamerankäytön ja käsitöiden saralla!

2 kommenttia:

 1. Mikä mahtava idea! Tarvinee itsekin suunnitelma kirjoittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa, tätä oli hauska miettiä (etenkin kun päätin että kaikki on k- kirjaimella) :D

   Poista