lauantai 24. lokakuuta 2015

Kymmenen syytä olla onnellinen Suomesta

Iltalehti julkaisi jenkkien laatiman listan kymmenestä suomalaisesta onnenlähteestä. Mutta koska minä en koskaan voi olla samaa mieltä muiden kanssa ja muutenkin kritisoin aina ja kaikkea, päätin tehdä oman listani.

Tuossa listassa on nimittäin viisi kohtaa kymmenestä jotain kansallispuistoja. Suomessa on paljon muutakin kuin kansallispuistoja, niin hienoja kuin Repovesi, Pyhä-Luosto, Koli, Oulanka ja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.

En minä siis kiistä, etteivätkö nuo olisi hienoja juttuja kaikki, mutta tulee ihan mieleen että hei jee, metsäläisiäkö me ollaan. Eikö meillä todellakaan ole mitään muuta hienoa kuin metsää siellä ja metsää täällä. Ehkä järvet ja joku saari tai pari lisäksi.

Eli mikä minun mielestäni tekee Suomesta hienon paikan? Minäpä listaan!

Vuodenajat

Kukaan ei varmaan erityisemmin ilahdu kuraloska-keleistä, kun lattiat saa pestä kerran päivässä (vähintään, kolme, jos omistat koiria ja/tai lapsia). Mutta kevään vaalea vihreys ja maantuoksu. Kesän lämpö ja auringonpaiste, yötön yö. Syksyn värit ja hämärtyvät illat. Talven kirpeät pakkaset ja korkeat hanget joissa voi harrastaa kaikenlaisia talviurheilulajeja.
Ei kaikilla ole näitä!

Syksyä Oulussa 2013


Rauha ja turvallisuus

Suomi on edelleenkin varsin turvallinen maa asua. Ei täällä pidä päätyökseen pelätä joutuvansa ammutuksi, puukotetuksi tai tapetuksi. Ei edes pahoinpidellyksi, jos ei harrasta sitten nakkikiska-vittuilua tai hengaile "pahamaineisempien" alueiden ostareilla viikonloppuisin kello 2.00 tai jotain.
Lisäksi Suomessa ei täydy pelätä luonnonkatastrofeja. Ei ole hengenvaaraa, vaikka tuuli vähän yltyisi tai vettä tulisi taivaan täydeltä. Tulvia, tsunameja, pyörremyrskyjä ja maanjäristyksiä ei silti ole ihan heti tulossa.

Metsät

Miksipä sitä kieltämään. Meillä on paljon metsää. Tarkistin joku aika sitten kuinka suuri osa Suomesta on metsää (taisi olla jopa yksi tai kaksi kolmannesta), ja siitä metsähallituksen hallinnoimaa 80-90% Missä muualla tilanne on näin hyvä?

Suomessa on paljon tällaisia lähiömetsiä lasten majarakennelmineen, mutta myös erämaata


Jokamiehen oikeudet (ja -velvollisuudet)

Suomessa on todella hyvät jokamiehen oikeudet ja -velvollisuudet, joita noudattamalla saa kulkea melkeinpä missä hyvänsä. Jokamiehen oikeuksia on Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Islannissa sekä Skotlannissa. Sen sijaan Keski-Euroopassa vapaassa käytössä olevaa metsikköä on vaikeampi löytää. Puistoja ja puistometsiä kyllä.

Jokamiehen oikeuksien nojalla näidenkin puolukoiden poimiminen on ok!


Sosiaaliturva

Suomen sosiaaliturvalaki pitää huolen siitä, ettei kenenkään tarvitse nääntyä nälkään tai paleltua hengiltä katuojaan. Yksilön omat valinnat toki vaikuttavat asioihin, mutta ainakin meillä yritetään.

Ilmainen koulutus

Meille jopa maksetaan koulunkäynnistä! Toki joo opintolaina peritään takaisin, mutta jos opintolainaa ei voi nostaa, on mahdollista saada ainakin siihen asti sosiaalitoimelta tukea, että saa työpaikan opintojen oheen.
Me saadaan opiskella esiopetuksesta peruskoulun loppuun saakka täysin ilmaiseksi. Toisella asteella (ammattikoulut ja lukiot) täytyy ostaa omat koulukirjat ja muut tarvikkeet, mutta opiskelu itsessään on ilmaista ja siihenkin saa tukea valtiolta!

Vesistöt

Meri, järvet, joet, lammet, kosket... Meillä on vettä valtava osa pinta-alasta. Nyt kun pohdin, meillä vie metsät ja vesistöt hirveän paljon tilaa, ja silti meillä on vielä tilaa ihmisillekin. Vähänkö ollaan tilaihmetyyppejä!
Ja kuvitelkaa sitä rauhaa ja hiljaisuutta, kun melot kaikessa rauhassa kesäisenä aamuna kaislikon reunaa inkkarikanootilla, meri on tyyni eikä kuulu kuin vesilintujen ääniä. Ah.
Vesistöt tuo meille myös upean saariston. Ahvenanmaa, eteläisin asuttu saari Utö, Hailuoto täällä Oulun korkeudella. Turun saaristo! Ilman vesistöjä meillä ei olisi myös saaria.

Tämä upea vesistö löytyy Hämeenlinnasta, ja on nimeltään Katumajärvi


Revontulet

Tätä en vaan voi painottaa riittävästi! Revontulet on yksi minun lemppari-ilmiöistä, niitä vois tuijotella vaikka kuinka kauan! Ja koska me ollaan sopivasti pohjoisessa, revontulia voi nähdä varsin usein. Etenkin siis Pohjois-Suomessa, joskin hyvinä hetkinä myös Etelä-Suomen taivaalla näkyy tosi mahtavia tulia, esimerkiksi viime talvena.

Sauna

Sauna joko on tai ei ole suomalainen keksintö, mutta saunoja Suomesta kuitenkin löytyy ja heti paljon. Olkaamme iloisia mahdollisuudestamme mennä saunaan melkein milloin huvittaa. Tai olla menemättä jos siltä tuntuu!


Ei korruptiota

Suomessa saa sakot jos hurjastelee tai sikailee. Jos rikkoo lakia, siitä saa rangaistuksen. Täällä ei ole väliä sillä miten iso kiho olet ja kuinka kovat on ansiot.
Suomi on oikeusvaltio, jossa lait koskevat kaikkia, vaikka joskus tuntuukin ettei niin välttämättä ole.

Tasa-arvo

Suomessa nainen ja mies ovat samalla viivalla. Ainakin laki sanoo niin, ja kyllähän meillä nainen voi päättää ihan itse omaisuudestaan, ruumiistaan, työnteostaan ja elämästään. Naisella on samat oikeudet opiskella ja edetä urallaan kuin miehelläkin. Meillä on ollut nainen presidenttinä, samoin eduskunnan puhemiehenä, piispana ja ties vaikka ja minä! Minulle se on merkki siitä, ettei yksikään mies voi tulla sanomaan, mitä minä voin ja mitä en voi urallani saavuttaa. Tai olla saavuttamatta, jos niin haluan.

Voin edetä vaikka tunturin huipulle, jos minusta siltä tuntuu. (Tasa-arvoa tuo myös neitikoira vierellä.)


Mitä mieltä olette, onko lista yhtään oikeassa? Lisäisittekö jotakin, tai ottaisitteko jotakin pois listalta?

2 kommenttia: