torstai 1. lokakuuta 2015

Taivaan valot

Tähdet: 2
Aika: ympäri vuoden
Kesto: tarpeen mukaan
Tarvikkeet:
  • tietolähteitä
  • (kamera tai piirustusvälineet)
Taivaalla voi nähdä monenlaisia jännittäviä valoilmiöitä. Tutustu aluksi näihin valoilmiöihin kirjojen ja/tai netin avulla:
  • sateenkaaret
  • halot (esim. kaaret, sivuauringot, auringonpilari)
  • revontulet
  • tähdenlennot
  • valaisevat yöpilvet.
Mitä ne ovat, miten ne syntyvät, missä ja milloin niitä näkee? Tehtävän suorittamiseksi bongaa ainakin kaksi erilaista valoilmiötä listalta! Kerro, minkä ilmiön näit, missä ja milloin tämä tapahtui ja minkälainen ilmiö oli (ulkonäkö, koko, mahdolliset värit yms.). Voit myös valokuvata tai piirtää havaintosi.

Havaintoja on oikeasti aika montakin. Sateenkaaria, revontulia, auringonpimennys ja kuunpimennys. En vain löydä enää kuvia kaikista. Tai no, löysin kuvia muista kuin niistä revontulista, mutta en toisaalta osaa juurikaan kuvata taivaanilmiöitä.

Sateenkaari.

Sateenkaari syntyy, kun auringonvalo osuu ilmassa olevaan vesipisaraan. Tämä on tieteellinen selitys, joka löytyy myös wikipediasta. Sateenkaaria näkee useimmiten kesäisin sateen jälkeen taivaalla, kun auringonvalo osuu ilmassa edelleen olevaan kosteuteen (eli käytännössä niihin vesipisaroihin) ja muodostaa sateenkaaren.
Bongaamani sateenkaari on sikäli erikoinen, että bongasin sen keskitalvella. Oulussa, 10.2.2015 näkyi poikkeuksellisesti sateenkaari. Ilmatieteen laitos selitti, että ilmankosteus oli poikkeuksellisen korkea, joten harvinainen talvinen sateenkaari esiintyi siksi.

Sateenkaari, Oulu, 10.2.2015


Auringonpimennys

Auringonpimennys syntyy, kun kuu osuu maapallon ja auringon väliin. Kuu peittää auringon, ja syntyy auringonpimennys. Useimmiten auringonpimennykset ovat osittaisia, mutta täydelliset auringonpimennykset esiintyvät aika säännöllisesti noin 18 vuoden välein. Kannattaa siis olla tarkkana, jos tulee mahdollisuus bongata täydellinen auringonpimennys!
Kuvaamani osittainen auringonpimennys esiintyi Oulussa, 20.3.2015, ja tottakai kipitin välitunnilla ulos katselemaan aurinkoa rautakaupasta haettujen hitsauslasien läpi. Kuvissa sitä ei tietenkään näe niin hyvin, mutta näky oli oikeasti aika hieno!

Auringonpimennys hitsauslasin läpi, Oulu, 20.3.2015


Kuunpimennys

Kuunpimennys syntyy kun kuu on maapallon varjossa, eli maan varjo menee kuun yli ja peittää sen. Vähän eri asia siis kuin auringonpimennys.
Kuunpimennyksen bongasin varhain maanantaiaamuna 28.9.2015. Itse asiassa kello 5.38. Voin kertoa että päivällä väsytti.
Kuunpimennys ei käytännössä peitä kuuta, vaan varjo heittäytyy kuun eteen ja tekee siitä punaisen. Verenpunaiseksi sanovat, minusta näytti lähinnä ruosteisen väriseltä. Hieno oli silti, ei harmita vähäiseksi jääneet yöunet. Ymmärrän muuten, miksi ihmiset on ennen tulkinneet verisen värisen kuun pahaksi enteeksi sun muuta. Ei ole tiedetty mistä väri johtuu, joten jumalten on pakko olla vihaisia, tai jotain pahaa tapahtuu kohta. Ennustettiin sotia, tauteja ja kuolemaa.

Kuunpimennys, Oulu Kuivasranta, 28.9.2015


Revontulet

Revontulien tieteellinen selitys on tosi tylsä. Aurinkotuulen varattuja hiukkasia osuu maan ilmakehään. En pidä tästä selityksestä yhtään.
Alkuperäiskansoilla on paljon kivempia selityksiä revontulten synnystä. Erityisen ihastunut olen taruun tuliketusta, joka juoksee tunturissa. Sen häntä sipaisee lumihankea, ja ilmaan lentävä lumi räiskyy taivaalla revontulina.
En muista mikä alkuperäiskansa kertoo, että kun taivaalla näkyy revontulia, kuolleet lapset ovat tulleet taivaalle leikkimään.
Hiukkasia ilmakehässä... Pöh. Kettuja ja lapsia, sanon minä!

"Monet pohjoiset kansat, muun muassa kolttasaamelaiset, eräät Siperian kansat ja eräät intiaanit, ovat uskoneet revontulten olevan verta, jota vertavuotaviin haavoihin kuolleet edelleen vuotavat vainajien maassa. Kolttasaamelaisten ja eräiden muiden uskomuksissa verisesti kuolleille on varattu oma paikkansa tuonpuoleisessa, verisurman saaneiden vainajala, ja sieltä ovat lähtöisin revontulet. Kolttasaamelaiset naiset ovat voineet suojautua hatuillaan revontulten näkyessä, sillä he pelkäsivät, että muuten verisurman saaneiden sielut tarttuisivat heihin ja aiheuttaisivat verenvuotoja. Revontulet eivät kuitenkaan olleet merkki vainajien tuskasta tai huonoista oloista. Siperian kansojen ja intiaanien uskomuksissa veri roiskui taivaalle vainajien pelatessa palloa, ratsastaessa tai muissa leikeissä tai harjoituksissa. Kolttasaamelaisten uskomuksissa vainajat leikkelivät itseään vuotaakseen verta.
Skandinaavisessa mytologiassa revontulien ajateltiin johtuvan valkyyrioiden kimaltelevista haarniskoista, kun he ratsastivat pohjoisen yötaivaan alla."
lähde: wikipedia

En löytänyt yhtään omaa revontulikuvaa, vaikka viime talvi olikin poikkeuksellisen hieno revontulitalvi. Myös nyt syksyllä on näkynyt jo hienoja revontulia, mutta minä ja kamerani emme ole osuneet ulos silloin. Harmittaa. Kuvitelkaa tähän nyt kuitenkin joku huikea kuva revontulista. Kiitoksia.


Suoritusaika 10.2.2015 - 28.9.2015, Oulu
Pihka- suoritus Taivaan valot
Tähtiä 2 (yhteensä 5/20)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti