maanantai 18. elokuuta 2014

Partioihanteista

Taustana sen verran, että olen elämäntapapartiolainen, joka ei ole varsinaisesti kuulunut liikkeeseen suunnilleen viiteen vuoteen. Nyt uudelleen liittyminen pyörii mielessä, ja siksi olen alkanut pohtia partioaatetta ja -ihanteita, muun muassa.

Partioihanteet on pyörineet mielessä viime aikoina. Järkytyksekseni huomasin, että niitä on ikäkausimuutoksen yhteydessä uudelleensanoitettu. En käsitä miksi!
Sen ymmärrän, että on parempi, että ihanteet lisääntyvät ikäkausien mukaan. Sudenpennun ihanteena on vain kaksi ihannetta, kun taas vaeltajat pyrkivät toteuttamaan elämässään jo kaikkia kahdeksaa ihannetta. Ei kahdeksanvuotias voi vielä sisäistää ihannetta "etsiä elämän totuutta" tai "kehittää itseään ihmisenä". Kahdeksanvuotias kehittyy koko ajan.

Minulle partioihanteet on joka tapauksessa ne "vanhat" ihanteet. Ne joissa tunnetaan vastuunsa ja velvollisuutensa, ollaan uskollisia ja luotettavia ja rakastetaan ja suojellaan luontoa.
Lisäksi uusissa ihanteissa on jätetty pois ainakin yksi kohta ja korvattu niitä muitakin kyllä ihmeellisillä sanamuodoilla.

Vertailun vuoksi, uudet ja vanhat ihanteet:

Vanhat ihanteet (vuoteen 2008)

Partiolaisen ihanteena on

Kehittää itseään ihmisenä
Kunnioittaa toista ihmistä
Auttaa ja palvella
Tuntea vastuunsa ja velvollisuutensa
Rakastaa ja suojella luontoa
Olla uskollinen ja luotettava
Rakentaa ystävyyttä yli rajojen
Etsiä elämän totuutta

Vanhoissa ihanteissa ei oikein sanamuodot kuulosta järkeviltä...

Uudet ihanteet (vuoden 2008 jälkeen)

Partiolaisen ihanteena on

Kunnioittaa toista ihmistä (sudenpennuista eteenpäin)
Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä (sudenpennuista eteenpäin)
Olla luotettava (seikkailijoista eteenpäin)
Rakentaa ystävyyttä yli rajojen (tarpojista eteenpäin)
Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen (samoajista eteenpäin)
Kehittää itseään ihmisenä (vaeltajista eteenpäin)
Etsiä elämän totuutta (vaeltajista eteenpäin)

Siis ihan totta! Mikä vika oli lauseessa "rakastaa ja suojella luontoa"? Miksi luonto ja ympäristö pitää eriyttää? Tai "Olla uskollinen ja luotettava". Eikö ole enää tärkeää ja toivottavaa olla uskollinen? Pelkkä luotettavako riittää? Minusta uskollinen on luotettava. Entä "Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen" sitten. Yritetäänkö tässä saada pikkupartiolaiset (tai siis teini-ikäiset) ymmärtämään eron vastuiden tuntemisesta ja niiden toteuttamisesta, vai mikähän tässä on taustalla.

Ja mihin on hävinnyt koko partioliikkeen perusta: "Auttaa ja palvella"? Se on melkeinpä tärkein ihanteista. Partiolainen pyrkii auttamaan ja palvelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti