perjantai 19. syyskuuta 2014

Kivikokoelma ja muuta kivaa

Tehtiin alkuviikosta retki Vuokattiin miehen ja miehen lasten kanssa. Ja koirien toki myös. Käytiin Katinkullan Holiday club- kylpylässä ottamassa rennosti. Matkalla pysähdyttiin Kivimuseon pihalla popsimaan evästä (johan siinä kohtaa oli tunti ajettu) ja oikomaan koipia. Lapset oikoi koipiaan kivien päällä, ja minä katselin kiviä.

Pihka- merkkiin kuuluu tehtävä Kivikokoelma, ja ehkä oion tässä vähän, mutta silti. Tehtävässä tulee tunnistaa viisi erilaista mineraalia tai kivilajia. Ja niitähän kivimuseossa riitti. Pääsin tunnistamaan ja opettamaan lapsille mikä on graniitti, gneissi, diabaasi, fosforiitti ja breksia. Kiviä oli isot lohkareet, ja kaikkien alapuolella kyltti, jossa kerrottiin minkä sortin kivestä nyt on kysymys, mistä tämä kyseinen lohkare on löytynyt ja miten se on muodostunut. Se oli oikeastaan aika mielenkiintoista!
Pallograniitti, lasten lemppari!Tämmöiset selventävät kyltit oli kaikkien kivien alustassa.

Eihän pallograniitti toki päällepäin noin hienolta näyttänyt. Kivi on halkaistu ja kiillotettu, että hienot pallomaiset kuviot erottuu. Lapsille tämä oli valtaisa pettymys. Ne olis tieten halunneet löytää metsästäkin tuommoisia pallokiviä. Aina ei voi voittaa.

Muita hienouksia oli esimerkiksi tämä breksia, musta sarvivälkekivi, joka on murskautunut kappaleiksi joskus kehityshistoriansa aikana, niin että rakoihin on päässyt tunkeutumaan graniittisulaa muodostaen tuommoisen hienon verkoston.

Breksia

Gneissi puolestaan oli niin tavallisen ja "tylsän" näköinen, ettei lapset tainneet edes tajuta sen olleen yksi kivinäytteistä. Noitahan on metsät pullollaan.

Gneissi

Gneissin tylsyyden vastapainoksi oli myös hienoja melkein seittimäisiä kuvioita. Oli niin hauskan näköinen, että piti ottaa ihan lähikuviakin. Kattokaapa vaikka, tämmöinen.

Diabaasi
Minusta tämä on hurjan hieno!
Ja sitten oli vielä yksi kivi, joka kyllä näyttää ihan ruostuneelta. Lapset pohti, mahtaako siitä irrota ruostetta käsiin. Ei irronnut (koska tottakai me koitettiin!). Fosforiitti, ihan upouusi tuttavuus mulle. Tosin en minä näitä muitakaan olisi osannut tunnistaa. Onneksi oli laput.

Fosforiitti

Suoritusaika 14.9.2014, Rokua
Pihka- suoritus Kivikokoelma
Tähtiä 2 (yhteensä 3/20)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti