maanantai 15. syyskuuta 2014

Ihmisen jäljet metsässä

Blogeja selaillessani löysin hauskan kuuloisen tehtäväkokonaisuuden. Pihka- luontoharrastusmerkki on oivallinen tapa tutustua luontoon, ja koska tehtäviä on hirveän monta erilaista, voi kätevästi napata assistentin tai kaksi mukaan ja opastaa niitäkin luonnon ihmeisiin.

7.9. Nappasin koirat ja assistentit (5- ja 8-vuotiaat tytöt) mukaani metsäretkelle. Siihen nähden, että lasten isä oli varma etteivät lapset jaksa olla metsässä puolta tuntia kauempaa, meillä oli tosi kivaa! Ja miksei olisi ollut, kun nuorempi etsi isoja kiviä ja kiipeili niiden päälle ja vanhempi ihastui ajatukseen että voi poimia marjoja suoraan maasta suuhunsa. Koirat rallatteli lasten väliä ja piti huolen ettei lauma liiaksi hajaannu.Ensimmäiseksi suoritettavaksi tehtäväksi olin valinnut tehtävän nimeltä Ihmisen jäljet metsässä. Tehtävässä on tarkoitus tutkia jotakin metsää tai metsän osaa ja sitten vastata kysymyksiin.
Lapset jaksoi hienosti keskittyä miettimään, kun kysyin että näettekö te havupuita vai lehtipuita vai kumpiakin. Ja sitten selvitettiin viisivuotiaalle mitä eroa on havu- ja lehtipuulla. Kyseisestä metsästä löydettiin kumpiakin. Lapset yrittivät myös tunnistaa puulajeja, mutta heikosti menee jos tuntee vain koivun ja että "tuo on kuusi tai mänty". Todettiin silti, että on pihlajia, kuusia, mäntyjä ja koivuja. Eniten oli "noita tommosia korkeita", eli mäntyjä. Yllättävää sinänsä, kyseessä kun on mäntykangasmetsä, jossa vedetään hakutreenejä.
Jossain vaiheessa lasten mielenkiinto herpaantui, mutta se vielä saatiin selville, että puut kasvaa siellä täällä, oli ohuita ja paksuja puita ja kovasti asiaa pohdittuaan lapset löysi vielä kaatuneita runkojakin.


Johtopäätös oli, että tämä on varmasti luonnontilainen metsä. Kun kysyin mikä johti moiseen johtopäätökseen, se johtuu kuulemma siitä, kun on niin paljon marjoja! Ei minusta mikään huono johtopäätös, marjoja kun tosiaan oli aika paljon.

Suoritusaika 7.9.2014, Oulu
Pihka- suoritus: Ihmisen jäljet metsässä
Tähtiä 1 (yhteensä 1/20)

5 kommenttia:

 1. Kyllähän lapset luonnossa viihtyy, miksei viihtyisi? :) Omien kakaroiden ja koiran jatkeeksi otetaan joskus naapuristakin joku lapsi mukaan. Eräskin kertoi ettei ole koskan nähnyt kärpässientä luonnossa. Korjattiin tämä vääryys heti.

  VastaaPoista
 2. Onhan sellainen vääryys toki korjattava! Ja opetettava lapsille, että vain niitä sieniä saa poimia, jotka tunnistaa ;)
  Ensi kerralla lupasin opettaa lapsille sienten tunnistusta, mikä aiheuttaa kyllä vähän haasteita. Minä kun en itsekään tunnista kuin ehkä jonkun tatin (ja niitäkin on kuulemma monenlaisia!) ja kärpässienen... :D

  VastaaPoista
 3. Joo, pitää vähän tutkia noita sieniasioita ja sitten voi kertoa lapsille että mikä vahvero se tämäkin on, ja että iskä tykkää kantarelleista :D
  Enemmän meitä tosin ihmetytti joku violetti sieni, jota ei uskallettu poimia kun se näytti vähän kummalta :D

  VastaaPoista