perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kyllä Hukka osaa!

Bordercollie Chase osaa kuulemma 1022 asiaa. Siis tunnistaa ilmeisesti niin monta sanaa, ja toimii sanojen mukaan.
Edellinen ennätys on 200 asiaa.

En ole laskenu montako asiaa Hukka- kelpie tunnistaa ja osaa, mutta useamman kymmenen kuitenkin. Eikä siinä mitään, mutta se tuntuu oppivan niitä ihan itsekseenkin, ilman erityistä opettamista. Entäs jos alkaisin opettaa sille asiasta tehden?Chase osaa mm. erottaa eri pallot toisistaan, tunnistaa kaikki 16 frisbeetä ja tietää silti että frisbeet on kaikki frisbeitä, pallot palloja ja kaikki edellämainitut leluja.
Ei liene iso homma opettaa Hukalle että tuo tennispallo, ruskea pallo, vinkupallo tai narupallo. Pallo- käskyllä tuodaan lähin suuhun osuva pallo, ja lelu- käskyllä etsitään lähin lelu. Tuo lelu- käsky on erikseen ja sillä haetaan leluämpäristä joku lelu.
Lisäksi neitikoira tunnistaa Kumikana- kanasen (kyllä, se on kanalelun koko nimi), Edwinin ja Elwiiran ja Irma- liskon. Muilla leluilla ei taida ollakaan nimiä.Tuo- käsky on yleiskäsky. Sillä tuodaan ensin luu tai joku lelu (palkaksi itselle) ja sitten joku juttu jota osoitan. Tähän kategoriaan menee myös käsky "tuo se toinenkin". Koira kantaa ruokakupin mulle kylppäriin ja käskystä käy hakemassa toisenkin ruokakupin. Eikä tätäkään ole opetettu sen erityisemmin. Kerran kokeilin ja kun neiti sattumalta osasi tehdä niinkuin pyysin, se sai palkaksi kehuja ja ruokanappulan.


Meillä tunnistetaan myös ruokailuvälineitä. Lusikka ja haarukka. Veistä en ole ikinä pyytänyt nostamaan, koska (kuten äidiltä jo pienenä opin) veistä ei saa laittaa suuhun. Ja milläs muulla sitä kelpie tavaroita nostelis?

Kuten yhdestä kuvasta näkyy, myös Miska osaa tuoda joitain tavaroita. Yleensä kutsulla "tuopä äiskälle" tai "tuupa näyttämään". Nassukka- pehmopupun herrakoira osaa tuoda kutsulla "tuo pupu tänne". Miskan vahvin ala ei vain ole ihmisten miellyttäminen tavaroita kanniskelemalla. Miska mieluummin toljottelee silmiin ja on suloinen. Elämäntehtävä se on sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti