perjantai 27. helmikuuta 2015

Kirjavinkkauksia

Koulussa on parhaillaan kurssi Kirjastomateriaalin vinkkaus. Eli harjoitellaan yhtä kirjastolaisen tärkeimmistä hommista, kirjavinkkausta. Tosin voidaanhan me muutakin materiaalia vinkata, leffoja, pelejä, sarjiksia... Mitä ikinä kirjastossa on materiaalia. Minä vinkkaan kurssilla lähinnä kirjoja.

Olen vinkannut MäTy- kirjan (Mä Tykkään) Jenny Kangasvuon Sudenveri, ei kiinnostavan kirjan (tai kirjan jota ei ole lukenut, sitä oli kiva etsiä koulun kirjastosta!) Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna ja EmA- kirjan (epämukavuusalue) Reino Lehväslaihon Korven peura. EmA- kirja aiheutti hirveän ahdistuksen, en kertakaikkiaan pysty lukemaan sotakirjoja, ja sinä päivänä pelkkä kirjan kansikuva aiheutti hirveän olon, vaikkei sinänsä mitenkään paha ollutkaan.

Nyt suunnitellaan joka tapauksessa vinkkaustuntia nelosluokkalaisille. Meillä on viisi vinkkausparia, ja jokaisella on oma genre. Minun ja parini genre on seikkailukirjat, ja saatiin lupa ottaa mukaan vähän jännitystäkin, ehkä dekkareita tms. Sitä varten kipaistiin lähikirjastoon ja kyseltiin kirjastovirkailijan vinkkejä.
Saatiin iso kasa kirjoja tutustuttavaksi, ja suurin osa oli jopa sellaisia joita en ole lukenut!


Tänään luin kaiken muun ohessa Johanna Venhon hurjan ihanan Okulus ja yöihmiset- kirjan. Tosi kiva aloitus Okulus- sarjalle, josta on ilmestynyt kolme muutakin. Toki pitää sitten vähintään tutustua kolmeen muuhunkin (eli käytännössä lukea ne kokonaan!), koska vinkataan sarjaa, ei yksittäistä kirjaa.
Okulus on etsiväkerho, jonka neljännen luokan juuri aloittaneet Roope ja Aada perustavat huomattuaan opettajan käytöksessä jotakin outoa. Yhdessä Aadan luokse kuukaudeksi muuttaneet Siirin kanssa he pääsevät salaperäisten yöihmisten jäljille ja selvittävät ensimmäisen mysteerinsä.
Tätä voi kyllä hyvin suositella salapoliisikirjojen ystäville. Kirjassa käsitellään myös ystävyyttä, kuuntelemista ja toisten huomioon ottamista. Minusta kirja painottaa vähän turhan paljon sitä miten Aadan on vain ollut opittava selviämään yksin. Tykkäsin silti, ja jos sarja jatkaa samalla laadulla, sitä voi hyvin vinkata nelosluokkalaisille.


Lisäksi lukulistalla on Johanna Hulkon Geoetsivät- sarja. Itse tykkään sarjasta kovasti, sarjan Geoetsivät on ryhmä ala-asteikäisiä lapsia, jotka etsivät geokätköjä yhteisellä nimimerkillä "geoetsivät". Lapset joutuvat myös kaikenlaisiin ongelmiin, joita sitten selvittävät yhdessä. Sarjan avauskirjassa lapset löysivät salaperäisiä rahakääröjä, joiden alkuperää selviteltiin.
Erityisesti huvittaa se, kun Geoetsivien "vanhat periviholliset" on "ylirasittavat partiopojat"! Siis mitä ihmettä, yleensä partiolaiset on reippaita, avuliaita, mukavia ja kaikkien kavereita. Paitsi Geoetsivien! Minusta jotenkin tosi mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Reuhurinne kehiin! Siinä(kin) riittää seikkailuja ja monen kirjan verran lukemista :)

    VastaaPoista
  2. Reuhurinteet, Risto Räppääjät ja Ella ja kaverit on sellasia jotka "kaikki" on jo lukeneet. Koitetaan vinkata vähän sellasia... vähemmän suosittuja kirjoja. Kuten niitä Geoetsiviä ja Okuluksia ja muita. Jotain uutta jokaiselle :)

    VastaaPoista